Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Βίνσεντ Βαν Γκογκ

Μικρό βιογραφικό σημείωμα για τον Βίνσεντ Βαν Γκογκ
Ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ ήταν ένας Ολλανδός ζωγράφος που γεννήθηκε το 1853 και πέθανε το 1890. Ο πατέρας του ήταν κληρικός και η μητέρα του μια ιδιαίτερα μορφωμένη γυναίκα. Το έργο του ζωγράφου δεν σημείωσε επιτυχία όσο εκείνος ζούσε. Μονάχα ένα πίνακα είχε πουλήσει τότε. Μετά το θάνατό του, η φήμη του διαδόθηκε πολύ γρήγορα και τώρα θεωρείται ως ένας από τους πιο σημαντικούς ζωγράφους όλων των εποχών. Σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που πληρώνουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για να  αγοράσουν έναν πίνακα του.
Ο Βαν Γκογκ υπήρξε μοναχικό και δύσκολο παιδί. Του άρεσε να κάνει μακρινούς μοναχικούς περιπάτους στην εξοχή, να μελετά τα φυτά και να παρατηρεί τις συνήθειες των μικρών εντόμων. Μόνο τον μικρότερο του αδελφό έπαιρνε μερικές φορές μαζί του. Στο σχολείο δεν τα κατάφερνε καλά  και το εγκατέλειψε στα δεκαέξι του χρόνια. Δούλεψε σε εκδοτικούς οίκους, σε αίθουσες τέχνης και σε κολλέγια κάνοντας ταπεινές δουλειές, όπως να συσκευάζει και να στέλνει βιβλία. Έζησε στη Χάγη, στο Λονδίνο και το Παρίσι και σε μικρότερες πόλεις και χωριά στο Βέλγιο, τη Γαλλία και την Ολλανδία, αλλάζοντας συχνά τόπους διαμονής. Πουθενά δεν μπορούσε να ριζώσει.
Η ζωή του σημαδεύτηκε από ερωτικές απογοητεύσεις, οι οποίες χειροτέρεψαν την ψυχολογική του κατάσταση. Η πρώτη ήταν στο Λονδίνο, όταν η κοπέλα έβαλε τα γέλια αμέσως μόλις της αποκάλυψε τον έρωτα του. Η δεύτερη ήρθε στην Ολλανδία όταν η κοπέλα που ερωτεύτηκε ο ζωγράφος, προτίμησε να μείνει πιστή στη μνήμη του νεκρού άντρα της.
Ο κόσμος της δουλειάς και της φτώχειας,  ο κόσμος των ορυχείων και των χωραφιών, τραβούσε πάντα και παντού την προσοχή του. Πριν αρχίσει να τον ζωγραφίσει και να τον εκφράζει, προσπάθησε να τον βοηθήσει. Για να αφιερωθεί στους ταπεινούς και τους απόκληρους, προσπάθησε να γίνει κληρικός. Δεν τα κατάφερε. Απέτυχε στις εισαγωγικές εξετάσεις.
Λίγο αργότερα, από το 1878 και μετά,  αρχίζει να αφιερώνεται στη ζωγραφική. Τη διδάσκεται σύντομα και ζωγραφίζει ασταμάτητα, φτιάχνοντας σιγά σιγά το δικό του προσωπικό ύφος.  Άλλοτε με μουντά και άλλοτε με φωτεινά χρώματα, ανάλογα με τον τόπο διαμονής του και την εποχή, αναδεικνύει στους πίνακες του την συναισθηματική κατάσταση των ανθρώπων, χωρίς να ωραιοποιεί τίποτα. Η παραγωγή του είναι τεράστια. Το έργο του αναγνωρίζεται από ένα άλλο σπουδαίο ζωγράφο, τον Γκωγκέν, με τον οποίο συνδέεται φιλικά.
Ωστόσο η συναισθηματική του κατάσταση δεν βελτιώθηκε καθόλου. Σε μια στιγμή κρίσης κόβει μόνος του το αυτί του. Λίγο αργότερα, κλείνεται για ένα χρόνο σε άσυλο. Ο εγκλεισμός του εκεί ήταν μια τραυματική εμπειρία.  Προσπάθησε να την ξεπεράσει, ξαναβρίσκοντας τους φίλους και τον αγαπημένο του αδελφό και κυρίως ζωγραφίζοντας. Όπως είχε πει και ένας γιατρός του, το καλύτερο φάρμακο για εκείνον ήταν το πινέλο του.
Στα 1890, σε μια ακόμη ψυχολογική κρίση, έδωσε τέλος στη ζωή του. Η σφαίρα από το πιστόλι του δεν τον σκότωσε αμέσως, δεν μπορούσε όμως και να αφαιρεθεί. Την τελευταία μέρα του την πέρασε συζητώντας μαζί με τον αγαπημένο του αδελφό.  
“Γι’ αυτό τον  άνθρωπο πίστευα ότι
ή θα τρελαθεί ή θα μας ξεπεράσει όλους.
Δεν είχα προβλέψει ότι θα συνέβαιναν και τα δύο.”
Καμίγ Πισάρο, ζωγράφος
Ασκήσεις
  1. Πόσα χρόνια έζησε ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ;
  2. Μπορείς να εξηγήσεις τα λόγια του Πισάρο;
  3. Βρες δυο πράγματα που σου έκαναν εντύπωση από τη ζωή του και εξήγησε τους λόγους.
  4. Έχεις δει το έργο του “Σταροχώραφα με κοράκια”. Νομίζεις ότι συνδεέται κάπως με την ψυχική του κατάσταση; Εξήγησε τη γνώμη σου.
  5. Βρίσκω δέκα επίθετα και έξι επιρρήματα από όλο το κείμενο. Γράφω τα επίθετα μαζί με τα ουσιαστικά που συνοδεύουν και τα επιρρήματα μαζί με τα ρήματα ή τα επίθετα που συνοδεύουν.
  6. “Η ζωή του σημαδεύτηκε από ερωτικές απογοητεύσεις” . Μετατρέπω τη σύνταξη σε ενεργητική.
  7. Μεταφέρω τα λόγια του Καμίγ Πισάρο  στον πλάγιο λόγο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου